Hangpancsi (hangterápia gyerekeknek)

 

Rohanó világunkban a gyerekeknek nagy szükségük van a nyugodt harmonikus energiákra. Segítséget jelenthet számukra a tibeti hangtálakkal, gonggal és egyéb hangterápiás eszközökkel történő játékos foglalkozás  és relaxáció. A Misi Mókus Magánóvodában az országban elsőként indítottunk Hangpancsi heti foglalkozásokat, a terápiás módszer kifejlesztője, Szedlacsek Katalin vezetésével.

 

A hangtálakkal való játék inspirál, növeli a kreativitást és hatással van a magatartási és viselkedési problémákra, az egészséges önbizalom és megfelelő önértékelés kialakítására, oldja a teljesítménnyel kapcsolatos szorongást, fejleszti a hallásfigyelmet, az önfegyelmet, harmonizálja a csoportot. Egy hangburokban vannak ilyenkor a gyerekek, hiszen a hangokkal történő ellazulás csillapítja a félelmet és a belső nyugtalanságot, elősegíti a felfogó képességet, egyedi módon segíthet a figyelemzavaros gyermekeknek is.

A hangtálak hatása

A hangtálak három síkon hatnak az emberre. Az első sík a fizikai test számára érzékelhető hatások, a hang és a rezgés. A hangot évezredek óta hívják segítségül a test és a tudat egységének megteremtéséhez. A rezgés elsősorban a testünkben található rendkívül jó éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat. A víz testünk minden pontján megtalálható, így a rezgéseken keresztül sejtszinten, a sejtmembránt megmozgatva az egész szervezetben nagyon erőteljes hatásokat indít el. Képes feloldani a fizikai blokkokat. Ezen kívül a tálak hangja megérinti a legbensőbb énünket, harmóniát teremt lelkünkben és testünkben.

Hogyan fejleszt?

A gyerekek nyitottak a hangokra, a rezgésekre, ami komplexen fejleszti a gyermekek készségeit, mely készségek fejlettsége alapfeltétele az iskolai jó teljesítménynek, a boldog gyermeki létnek. Azon kívül, hogy a gyermekek nagyon jól érzik magukat a hangtál-foglalkozásokon, segíti a motorikus fejlődést, a mozgáskoordinációt, a beszéd-, írás- és olvasási készséget, elősegíti az összpontosítást, valamint jó hatással van a túlmozgásos gyerekekre is.

A megfelelő alkalmazás esetén a hangtálakkal számos pozitív hatást lehet elérni. Nyugtatóan hatnak, javul a közérzet, mély   nyugalmi állapot jön létre, ugyanakkor növeli az éberséget, a koncentrációs – és érzékelő képességet és a kreativitást,   így jótékonyan befolyásolja a tanulási képességeket, növeli az önbizalmat. Természetesen a hangtálakkal történő foglalkozásoknál sem lehet szétválasztani a fejlesztendő területeket egymástól, minden foglalkozás, játék több területre is hat:

  • a szociális magatartás
  • a motorikus
  • a kommunikáció
  • az érzékszervek
  • a „befelé figyelés”
  • a tériorientáció
  • a testtudat és testséma
  • a képzelet fejlesztése
  • a szülő-gyermek kapcsolat